Pass opp for lotterisvindel på norsk

Tips en venn

Mottakers e-post:
Din e-post:

Pass opp for lotterisvindel på norsk

22.10.2008

Utenlandske lotterisvindlere går stadig nye veier i forsøk på å få tak i pengene dine. Nå sender de også ut svindelbrev på norsk.

Forbrukerombudet mottar daglig spørsmål fra folk som har mottatt e-post eller brev der det står at de har vunnet store premier i utenlandske lotterier. Dette er ren svindel, iverksatt av svindlere med tilknytning til Nigeria og andre vestafrikanske land.

Dukket opp i høst
Til nå har svindelbrevene vært på engelsk, men den siste tiden har Forbrukerombudet sett flere eksempler på brev der svindlerne har forsøkt å oversette meldingene sine til norsk.

- Dette har dukket opp nå i høst. Tidligere har brevene stort sett vært på engelsk, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Dårlig språk
Brevene er gjennomgående preget av dårlig norsk. Forbrukerombudet antar at svindlerne har brukt oversettingsverktøy på Internett, for eksempel fra Google.

- Forhåpentligvis gjør det dårlige språket sammen med det lite troverdige budskapet at de fleste forbrukere fatter mistanke og skjønner at dette er ren svindel, sier Haug.

For å advare og informere alle dem som har spørsmål om falske lotterier, har Forbrukerombudet samlet en rekke eksempler på slike svindelbrev i et «svindelgalleri». Her kan du også se de siste eksemplene på «norske» lotteribrev.Kontaktperson hos Forbrukerombudet:
Seksjonssjef Frode Elton Haug (Tlf: 98 66 05 66)

Forbrukerombudet, Sandakerveien 138, 0484 Oslo | Tlf 23 400 600 | Faks 23 400 601 | Nettredaktør: Trine Aaen