Pass deg for falske merkevarer

Tips en venn

Mottakers e-post:
Din e-post:

Pass deg for falske merkevarer

27.04.2012

Fagdirektør Petter Ravne Bugten

Mange forbrukere lar seg lokke til å kjøpe merkevarer til langt under normale utsalgspriser på nett, etter å ha sett annonser for disse på sosiale medier som Facebook eller på andre seriøse nettsteder forbrukerne stoler på. Kjøperne risikerer å ikke motta varene de har bestilt, få skadelig programvare på datamaskinen sin eller å motta falske merkevarer.

Forbrukerombudet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som er blitt svindlet, eller som er redde for å bli svindlet ved netthandel. Noen er usikre på om nettbutikken de vurderer å kjøpe varer fra selger ekte varer, mens andre opplyser å ha mottatt falske merkevarer, eller ingen varer over hodet, etter å ha handlet på nettet.  Flere av de som kontakter Forbrukerombudet er unge voksne, og annonser for varene har de ofte sett i sosiale medier som Facebook eller andre seriøse nettsteder de stoler på.

- Vi anbefaler at du sjekker nettbutikken grundig før du handler. Søk på internett etter andres erfaringer med nettbutikken. Da finner du fort ut om butikken er til å stole på eller ikke, råder fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Lager liste over useriøse nettbutikker
Tryggere handel på nett er et av Forbrukerombudets satsningsområder i 2012. Les mer om dette her.

For å hjelpe forbrukere har Forbrukerombudet nå laget en liste over nettbutikker som lurer forbrukere. Du finner listen her.

- Vi håper at denne listen kan være et nyttig verktøy for forbrukere som er usikre på om nettbutikken selger originale eller falske merkevarer, sier Bugten.

Unngå å bli lurt
Listen over useriøse nettbutikker er ikke fullstendig, og dersom butikken du planlegger å handle fra ikke står på listen betyr ikke det nødvendigvis at det er trygt å handle der. Det er derfor viktig at du blant annet søker etter andres erfaringer før du handler.

Les mer om hvordan du avslører useriøse aktører i Forbrukerombudets svindelgalleri, og hva du bør gjøre for å unngå å bli lurt når du handler på nettet.

Tips Forbrukerombudet
Dersom du vet om en nettbutikk som selger falske merkevarer og som ikke er med på vår liste, ber vi deg om å sende oss et tips til: svindel@forbrukerombudet.no, slik at vi kan oppdatere listen.

Kontaktpersoner hos Forbrukerombudet
Sverre Åril, fagleder (Tlf: 917 68 366)


Forbrukerombudet, Sandakerveien 138, 0484 Oslo | Tlf 23 400 600 | Faks 23 400 601 | Nettredaktør: Trine Aaen